F. kwadratowa z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

F. kwadratowa z parametrem

Post autor: zasadowy »

Dla jakich wartości parametru m wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=(m+3)x^2+(1-2m)x+1+m przecina oś odciętych w dwóch różnych punktach, których odległość jest mniejsza od 2.

z góry dziękuję
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\begin{cases} a \neq 0\\ \Delta >0 \\ |x_1-x_2|<2\end{cases}\)

\(\begin{cases} a \neq 0\\ \Delta >0 \\ | \frac{ \sqrt{\Delta} }{a} |<2\end{cases}\)
ODPOWIEDZ