Łabędzie i kaczki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Łabędzie i kaczki

Post autor: celia11 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu w jednym równaniu.

Po stawie pływały łabędzie i kaczki. Łabędzie stanowiły 25% wszystkich ptaków
pływających pod stawie. Po odfrunięciu 2 kaczek łabędzi stanowiły 30% ptaków na stawie. Ile łabędzie pływa po stawie?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(\begin{cases} \frac{l}{l+k} \cdot 100 \%=25 \%\\ \frac{l}{l+k-2} \cdot 100 \%=30 \% \end{cases}\)
\(\begin{cases} 100l=25(l+k) \\ 100l= 30(l+k-2)\end{cases}\)
\(\begin{cases}l=3\\k=9 \end{cases}\)
ODPOWIEDZ