Poroszę o pomoc w rozwiązaniu:
Rękawiczki i sukienka kosztowały razem 200 zł. Rękawiczki potaniały o 30%,
a sukienka o 30 zł. Obecnie ten zestaw kosztuje 146 zł. Ile kosztowały rękawiczki, a ile przed obniżką?
obniżka procentowa - równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
x + y = 200
0,7x + y = 170
rozwiąż
0,7x + y = 170
rozwiąż
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl