Parametr a delta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Parametr a delta

Post autor: VirtualUser »

Oto zadanie z tej strony:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie \(2 mx^2 + (m − 3)x+ 2− m = 0\) ma dwa rozwiązania dodatnie.
W rozwiązaniu ujęte jest, że \(\Delta > 0\) Ale przecież nic nie jest napisane, że mają to być różne rozwiązania więc nie powinno być, że \(\Delta \ge 0\) ?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Nie ma czegoś takiego jak równe rozwiązania równania.
Przykłady:
Równanie \(x^3(x-1)^5=0\) ma dwa rozwiązania.
Równanie \((x+1)^9=0\) ma jedno rozwiązanie.

Oczywiście, nie musisz mi wierzyć. Proponuję zajrzeć do tablic które przygotowała dla maturzystów CKE i tam sprawdzić ilość rozwiązań równania kwadratowego przy zerowym wyróżniku.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Równanie kwadratowe ma dwa rozwiązania \(\Delta>0\),często mówi się też że ma dwa pierwiastki.
Równanie kwadratowe ma jedno rozwiązanie \(\Delta=0\),mówi się wtedy ,że ma jeden pierwiastek dwukrotny,albo rzadziej "podwójny".
\((x-1)^2=0\\x=1---pierwiastek \;dwukrotny\\(x-1)^5=0\\x=1---pierwiastek \;pięciokrotny\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ