nierówność na przedziały z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

nierówność na przedziały z parametrem

Post autor: VirtualUser »

Witam, mam takie zadanie:
Wyznacz wszystkie wartości parametru \(a\), dla których nierówność \(x^2 +4|x-a| -a^2 \ge 0\)
I mam mały problem, bowiem
dla \(x \ge 0\) to dana nierówność jest równoważna \(x \ge - a - 4\) (wiadomo, wyciągam przed nawias, wspólny czynnik ma znak dodatni więc mogę go zignorować). Ale tutaj zaczynają się schody. Nie mam pojęcia jak to dalej popchnąć. Za to model rozwiązania ma pojęcie, ale osobiście go nie rozumiem. Tako rzecze model:
Jest ona prawdziwa dla wszystkich \(x \ge 0\) wtedy i tylko wtedy, gdy \(a \ge -a-4 \So a \ge -2\)
no i tutaj są schody. Z jakiej racji skoro \(x \ge -a-4 \wedge x \ge a\) to wychodzi mi, że \(a \ge -a-4 \So a \ge -2\). Nie rozumiem zupełnie tego przejścia
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Nierówność ma postać
\(x^2-a^2+4|x-a|\ge 0\\(x-a)(x+a)+4|x-a|\ge 0\)
I
\(x-a\ge 0\;\;\;\;\;czyli\;\;\;\;x\ge a\\(x-a)(x+a)+4(x-a) \ge 0\\(x-a)(x+a+4) \ge 0\)
Wyrażenia w obu nawiasach muszą być tego samego znaku
\(x-a \ge 0\;\;\;\;i\;\;\;\;\;x+a+4 \ge 0\\x \ge a\;\;\;i\;\;\;x+a+4 \ge 0\;\;\; \So \;\;2a \ge -4\;\; \So \;\;a \ge -2\)
II
\(x-a<0\;\;\;\;\;czyli\;\;\;\;x<a\\(x-a)(x+a)+4(-1(x-a)) \ge 0\\(x-a)(x+a)-4(x-a) \ge 0\\(x-a)(x+a-4) \ge 0\)
W pierwszym nawiasie jest wartość ujemna,to i w drugim też musi być ujemna,żeby iloczyn był dodatni...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ