1. Równanie |3x-m|=7 ma dwa rozwiązania przeciwnych znaków dla:
a) m=10
b)m=7
c) m=3
d) m = -10
jak to rozwiazac?
z arkusza maturalnego matematyka rozszerzona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 64
- Rejestracja: 06 sty 2017, 16:13
- Podziękowania: 40 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: z arkusza maturalnego matematyka rozszerzona
można kolejno rozważać to równanie dla podanych m i dojść do wniosku, że c albo:
zauważyć ,że rozwiązaniem takiego równanie są liczby \(\frac{m-7}{3}\) oraz \(\frac{7+m}{3}\), a one mają różne znaki gdy \(m \in \left(-7,7 \right)\).
Ten warunek spełnia tylko liczba 3 więc c.
zauważyć ,że rozwiązaniem takiego równanie są liczby \(\frac{m-7}{3}\) oraz \(\frac{7+m}{3}\), a one mają różne znaki gdy \(m \in \left(-7,7 \right)\).
Ten warunek spełnia tylko liczba 3 więc c.