Równanie kwadratowe z pierwiastkiem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jayC
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2018, 22:25
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Równanie kwadratowe z pierwiastkiem

Post autor: jayC »

Witam !

Mam takie oto równanie z którym nie mogę sobie poradzić :( , a trzeba policzyć x1,x2

0,03=0,8(0,03x+0,04\(\sqrt{1-x^2}\) )

Z góry bardzo dziękuję za pomoc :?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(zal: \ x \in \left\langle -1,1\right\rangle \\
\\
3=0,8(3x+4 \sqrt{1-x^2} )\\
15=12x+16 \sqrt{1-x^2} \\
15-12x=16 \sqrt{1-x^2} \\
225-360x+144x^2=256-256x^2\\
400x^2-360x-31=0\\
x_1= \frac{9-4 \sqrt{7} }{20} \vee x_2= \frac{9+4 \sqrt{7} }{20}\)
jayC
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2018, 22:25
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: jayC »

Dzięki piękne za bardzo szybką odpowiedź !
Mam tylko pytanie, bo mnie bardzo rozumiem co zaszło w przejścu z drugiej do trzeciej linijki :shock:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

\(3=0,8(3x+4 \sqrt{1-x^2} ) \parallel \cdot 5\\
15=12x+16 \sqrt{1-x^2} \parallel -12x\\
15-12x=16 \sqrt{1-x^2} \parallel ^2 \\
225-360x+144x^2=256-256x^2\\
400x^2-360x-31=0\\
x_1= \frac{9-4 \sqrt{7} }{20} \vee x_2= \frac{9+4 \sqrt{7} }{20}\)

Należy jeszcze sprawdzić rozwiązanie i w razie potrzeby odrzucić fałszywe.
Ale takiej potrzeby nie będzie:
ScreenHunter_313.jpg
ScreenHunter_313.jpg (10.13 KiB) Przejrzano 1340 razy
Niemniej jednak za brak sprawdzenia (czy to na maturze, czy to zwykłej klasówce) odejmą punkty (chyba , że na początku wyznaczysz dziedzinę, a na końcu stwierdzisz, że oba rozwiązania do niej należą).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(0,03=0,8(0;03x+0,04\sqrt{1-x^2})\;/\cdot 100\)
\(3=0,8(3x+4\sqrt{1-x^2})\;/\cdot 5\)
\(15=4(3x+4\sqrt{1-x^2})\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
jayC
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2018, 22:25
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: jayC »

Jesteście WIELCY, nie wiem jak Wam dziękować !

Całe to równanie ma zastosowanie praktyczne, którego wynikiem ma być \(cos\) kąta między wektorami prądu i napięcia zatem wynik musi być dodatni \(\le\) 1

Liczyłem że na podstawie tego co wyżej uda mi się koleżance rozwiązać inne równanie ale jednak dla pewności po raz ostatni poproszę Was o wsparcie :shock:

Sytuacja tożsama jeżeli chodzi o rozwiązanie:

60(0,302x-0,647 \(\sqrt{1-x^2}\))=0

Z Góry bardzo dziękuję :?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

jayC pisze:
Sytuacja tożsama jeżeli chodzi o rozwiązanie:

60(0,302x-0,647 \(\sqrt{1-x^2}\))=0
\(60(0,302x-0,647 \sqrt{1-x^2})=0\)
\(18,12x-38,82\sqrt{1-x^2}=0\)
\(18,12x=38,82\sqrt{1-x^2} \parallel ^2\)
\(328,3344x^2=1506,9924(1-x^2)\)
\(1835,3268x^2=1506,9924\)
\(x^2= \frac{1506,9924}{1835,3268} \approx 0,82\)
\(x_1\approx -0,9,\ \ \ x_2\approx 0,9\)

uwaga, mogłam się pomylić klikając w kalkulator- lepiej to przelicz sam.
ODPOWIEDZ