Rozwiąż równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: zasadowy »

||x-2|+x|=4
Z góry dziękuje.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(||x-2|+x|=4\\|x-2|+x=4\;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;\;|x-2|+x=-4\)
1)
\(x-2<0\;\;\;czyli\;\;\;\;x\in (-\infty;2)\\|x-2|=-(x-2)=2-x\\2-x+x=4\;\;\;lub\;\;\;2-x+x=-4\)
Otrzymuję sprzeczność,czyli w tym przedziale nie ma rozwiązań.
2)
\(x\in <2;+ \infty )\\|x-2|=x-2\\x-2+x=4\;\;\;lub\;\;\;x-2+x=-4\\2x=6\;\;\;\;lub\;\;\;\;2x=-2\\x_1=3\\x_2=-1 \notin <2;+ \infty )\)
\(x=3\)
Równanie ma jeden pierwiastek x=3.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nieco krócej:
\(y= ||x-2|+x|= \begin{cases} |x-2+x|\ \ \ dla\ x \ge 2\\|2-x+x|\ \ \ dla\ x < 2 \end{cases}=\begin{cases} 2x-2\ \ \ dla\ x \ge 2\\2\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ dla\ x < 2 \end{cases}\)
czyli:
ScreenHunter_309.jpg
ScreenHunter_309.jpg (18.66 KiB) Przejrzano 1171 razy
\(y=4 \iff 2x-2=4 \iff x=3\)
ODPOWIEDZ