Zbadaj liczbę pierwiastków równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zasadowy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 11 lut 2018, 13:40
Podziękowania: 14 razy

Zbadaj liczbę pierwiastków równania

Post autor: zasadowy »

Zbadaj liczbę pierwiastków równania \(x^{2}\)+2x+|\(x^{2}\)+2x|=m w zależności od parametru m.
Z góry dziękuję
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(x^2+2x+|x^2+2x|=\begin{cases} 2(x^2+2x) &\text{dla } x \in \rr \bez \left( -2,0\right) \\0 &\text{dla } x \in \left( -2,0\right) \end{cases}\)
0 rozwiązań dla \(m<0\)
2 rozwiązania dla \(m>0\)
nieskończenie wiele rozwiązań dla \(m=0\)
ODPOWIEDZ