Czy można tak rozwiązać równanie trygonometryczne?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wykos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 12:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Czy można tak rozwiązać równanie trygonometryczne?

Post autor: Wykos »

https://zapodaj.net/679ec53220d73.jpg.html

Czy można tak robić? To jedyne co mi wpadło do głowy ale nie jestem pewien czy to poprawne. Wynik później wyszedł mi dobry ale to nie świadczy, że takie czynności są w pełni ok. Chodzi o część 2°
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

A jakbyś zapisał:
\(( \sin x)^4 = \frac{1}{4}\)
Ogólnie to dobrze tylko zmieniłbyś zamiast x na t.. w tym 2 okienku bo tak to trochę wprowadza w błąd...
Wykos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 12:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Wykos »

sin^4x=1/4 można zawsze zapisać jako (sin x)^4=1/4 ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(sin^4x= \frac{1}{4}\\sin^2x= \frac{1}{2}\\sinx=- \frac{1}{ \sqrt{2} } \;\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;sinx= \frac{1}{ \sqrt{2} }\\czyli\\sinx=- \frac{ \sqrt{2} }{2}\;\;\;\;lub\;\;\;\;\;sinx= \frac{ \sqrt{2} }{2}\\x_1=- \frac{3\pi}{4}+2k\pi\\x_2=- \frac{\pi}{4}+2k\pi\\x_3= \frac{\pi}{4}+2k\pi\\x_4= \frac{3\pi}{4}+2k\pi\)
Ogólnie jest
\(x= \frac{\pi}{4}+k \cdot \frac{\pi}{2}\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;k\in C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Wykos
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2018, 12:46
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: Wykos »

Wystarczyło spierwiastkować, no taaak, a ja się doszukuję podstępu :lol:
Dziękuję wam :)
ODPOWIEDZ