rozwiązywanie równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

rozwiązywanie równania

Post autor: Ichigo0 »

Które z przejść w moich obliczeniach jest poprawne a które nie i dlaczego
\(0=-x(x+3)+\sqrt{2} \\ 0=x^3(x+3)+2 \\ 0=x^4+3x^3+2\) albo \(0=-x(x+3)+ \sqrt{2} \\0=-x^2-3x+\sqrt{2} \\0=x^4+9x^3+2\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Nie wiem o co pytasz..
\(-x(x+3)+ \sqrt{2}=0\\-x^2-3x+ \sqrt{2}=0\)
Skąd tam masz \(x^3\),czy do czwartej???Po co ?
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Jak przypuszczam w obu przejściach jest podniesienie obu stron równania do kwadratu. W obu zrobione jest to niepoprawnie.

Pozostaje otwartym pytanie: po co podnosić do kwadratu, skoro otrzymane równanie będzie trudniejsze do rozwiązywania.
ODPOWIEDZ