układ równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

układ równań

Post autor: enta »

Przedyskutuj ilość rozwiązań układu w zależności od a,b
\((a+b)x+(a-b)y=a^2+b^2\)
\((a-b)x+(a+b)y=a^2-b^2\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(W=(a+b)^2-(a-b)^2=4ab\\
W_x=(a^2+b^2)(a+b)-(a-b)(a^2-b^2)=2ab(a+b)\\
W_y=(a+b)(a^2-b^2)-(a^2+b^2)(a-b)=2ab(a-b)\)

jedno rozwiązanie dla \(\left( a \in \rr \bez \left\{0 \right\} \right) \wedge \left( b \in \rr \bez \left\{0 \right\} \right)\)
nieskończenie wiele rozwiązań dla \(a=0 \vee b=0\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Post autor: enta »

a brak rozwiązań?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Ten układ nigdy nie jest układem sprzecznym. Jest albo oznaczony (gdy \(ab \neq 0\)), albo nieoznaczony (gdy \(ab=0\)) .
ODPOWIEDZ