nierówności trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Sprawdź zapis. Czy tam na pewno są same dodawania?
\(-1+\cos^2x+\cos^3x+\ldots \ge \cos x \iff \cos^2x+\cos^3x+\ldots \ge \cos x +1\)
Dla \(x\neq k\pi\) lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego o ilorazie \(q=\cos x \wedge |q|<1\)
Dalej dasz radę?
Odp: \(x\in <- \frac{\pi}{4}+k\pi ,k\pi) \cup (k\pi; \frac{\pi}{4}+k\pi>\)
\(-1+\cos^2x+\cos^3x+\ldots \ge \cos x \iff \cos^2x+\cos^3x+\ldots \ge \cos x +1\)
Dla \(x\neq k\pi\) lewa strona jest sumą szeregu geometrycznego o ilorazie \(q=\cos x \wedge |q|<1\)
Dalej dasz radę?
Odp: \(x\in <- \frac{\pi}{4}+k\pi ,k\pi) \cup (k\pi; \frac{\pi}{4}+k\pi>\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\cos^2x+\cos^3x+\ldots \ge \cos x +1\)
\(\frac{\cos^2x}{1-\cos x} \ge \cos x +1\ \wedge\ |\cos x|<1\)
\(\cos^2x\ge 1-\cos^2 x \ \wedge\ |\cos x|<1\)
\(2\cos^2x\ge 1 \ \wedge\ |\cos x|<1\)
\(|\cos x|\ge \frac{ \sqrt{2} }{2} \ \wedge\ |\cos x| \neq 1\)
i znów odczytam z obrazka: \(x \in \left<- \frac{\pi}{4} +k\pi, \frac{\pi}{4} +k\pi \right> \bez \left\{k\pi \right\}, k \in C\)
\(\frac{\cos^2x}{1-\cos x} \ge \cos x +1\ \wedge\ |\cos x|<1\)
\(\cos^2x\ge 1-\cos^2 x \ \wedge\ |\cos x|<1\)
\(2\cos^2x\ge 1 \ \wedge\ |\cos x|<1\)
\(|\cos x|\ge \frac{ \sqrt{2} }{2} \ \wedge\ |\cos x| \neq 1\)
i znów odczytam z obrazka: \(x \in \left<- \frac{\pi}{4} +k\pi, \frac{\pi}{4} +k\pi \right> \bez \left\{k\pi \right\}, k \in C\)