Zadanie: Równania i nierówności algebraiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mmaciek15
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 16 mar 2018, 23:11
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Zadanie: Równania i nierówności algebraiczne

Post autor: Mmaciek15 »

Rozłóż na czynniki pierwsze wyrażenie (x^2+x-2)^2 - (x+4)^2, a następnie rozwiąż równanie (x^2+x-2)^2 - (x+4)^2=0.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\((x^2+x-2)^2 - (x+4)^2=0\\
((x^2+x-2)+(x+4))((x^2+x-2)-(x+4))=0\\
x^2+2x+2=0 \vee x^2-6=0\)
ODPOWIEDZ