Witam.Proszę o pomoc w zadaniu.Miasta A i B są oddalone o 450km.Pani Danuta pokonała tą trasę w 75min. dłuższym niż pani Lidia.Wartość średniej prędkości z jaką jechała pani Danuta na całej trasie była o 18km/h mniejsza od wartości średniej prędkości z jaką jechała pani Lidia.Oblicz średnie wartości:
1.prędkości z jaką pani Danuta jechała z A do B
2.prędkości z jaką pani Lidia jechała z A do B
Ja zaczęłam to zadanie robić tak:
\(t_2=x+75\) czas Danuty
\(t_1=x\) czas Lidii
\(v_2=y-18km/h\) prędkość Danuty średnia
\(v_1=y\) prędkość Lidii średnia
\(v= \frac{s}{t}\\ v_1= \frac{s}{t_1} \\
y= \frac{s}{x} \\
v_2= \frac{s}{t_2}\)
Ale chyba jest źle bo w dalszych obliczeniach wychodzi zły wynik
układ równań prowadzący do równania kwadratowego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Jest dobrze...
\(\frac{450}{x}- \frac{450}{x+1,25}=18\\450(x+1,25)-450x=18x(x+1,25)\\562,5=18x^2+22,5x/:9\\2x^2+2,5x-62,5=0\\\Delta= 506,25\\\sqrt{\Delta}=22,5\\x>0\;\;\;\;\;to\;\;\;\;x= \frac{-2,5+22,5}{4}=5\)
Czas Lidii 5h,więc prędkość \(v_L= \frac{450}{5}=90 \frac{km}{h}\)
Czas Danuty \(5h+1;25h=6,25h\) to prędkość Danuty \(v_D= \frac{450}{6,25}=72 \frac{km}{h}\)
Różnica prędkości 18 km/h.
\(\frac{450}{x}- \frac{450}{x+1,25}=18\\450(x+1,25)-450x=18x(x+1,25)\\562,5=18x^2+22,5x/:9\\2x^2+2,5x-62,5=0\\\Delta= 506,25\\\sqrt{\Delta}=22,5\\x>0\;\;\;\;\;to\;\;\;\;x= \frac{-2,5+22,5}{4}=5\)
Czas Lidii 5h,więc prędkość \(v_L= \frac{450}{5}=90 \frac{km}{h}\)
Czas Danuty \(5h+1;25h=6,25h\) to prędkość Danuty \(v_D= \frac{450}{6,25}=72 \frac{km}{h}\)
Różnica prędkości 18 km/h.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.