Czy ktoś mi jest w stanie pomóc wróciłam do szkoły po bardzo długiej przerwie i mam do rozwiązania zadanie na zaliczenie i nie potrafię się w tym połapać.
Zadanie1.(x+2)^2+x^2=5
zadanie2. Liczba -3 jest miejscem zerowym funkcji f(x)=(a-1)x+3. Oblicz a
Pomocy kochani
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(1)\\(x+2)^2+x^2=5\\x^2+4x+4+x^2=5\\2x^2+4x+4-5=0\\2x^2+4x-1=0\\\Delta=4^2+4 \cdot 2 \cdot 1=16+8=24=4 \cdot 6\\\sqrt{\Delta}=2 \sqrt{6}\\x_1= \frac{-4-2 \sqrt{6} }{4}=-1- \frac{1}{2} \sqrt{6}\\x_2=-1+ \frac{1}{2} \sqrt{6}\)
2)
\(f(x)=(a-1)x+3\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;f(-3)=0\)
Podstaw za x liczbę (-3), za y liczbę zero
\(y=(a-1)x+3\\0=(a-1) \cdot (-3) +3\\0=-3a+3+3\\3a=6\;/:3\\a=2\)
2)
\(f(x)=(a-1)x+3\;\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;f(-3)=0\)
Podstaw za x liczbę (-3), za y liczbę zero
\(y=(a-1)x+3\\0=(a-1) \cdot (-3) +3\\0=-3a+3+3\\3a=6\;/:3\\a=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.