Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
w_p
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 29 sty 2018, 14:51
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Nierówność

Post autor: w_p »

Jak rozwiązać coś takiego?

-1<(cosx)^2<1
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Nierówność

Post autor: radagast »

weronika_piotrowska pisze:Jak rozwiązać coś takiego?

-1<(cosx)^2<1
\(-1<\cos^2x<1 \iff \cos x \neq 1\ \wedge \ \cos x \neq -1 \iff \sin x \neq 0 \iff x \neq k\pi,\ k \in C\)
ODPOWIEDZ