Potrzebna pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Witam222
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2018, 18:02
Płeć:

Potrzebna pomoc

Post autor: Witam222 »

Liczba m przy dzieleniu przez 7 daje resztę 3. Wykaż, że kwadrat liczby m przy dzieleniu przez 7 daje resztę 2.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(m=7k+3\\
m^2=(7k+3)^2=49k^2+42k+9=7(7k^2+6k+1)+2\)
ODPOWIEDZ