Oblicz xy wiedząc, że...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Oblicz xy wiedząc, że...

Post autor: VirtualUser »

Myślałem, że nic z tego typu zadań mnie nie zaskoczy... a jednak :/ Mógłby ktoś to spróbować rozwiązać? Nie jestem w stanie tego rozwalić
wiedząc, że \(x+y = 7\) oraz \(x^3 − y^3 = 38\) policz \(xy\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Niezależnie od sposobu rozwiązywania i tak dostaniesz równanie sześcienne z niewymiernym pierwiastkiem. Przekracza to program szkoły średniej i nie pojawi się na maturze.
Jeżeli to zadanie ze zbioru na poziomie szkoły średniej, to prawdopodobnie jest pomyłka w druku (Plus miał być minusem lub minus plusem). Wtedy podana z tyłu zbioru odpowiedź ją ujawni.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Albo 38 miało być 37. Wtedy jest ładnie.
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: VirtualUser »

radagast pisze:Albo 38 miało być 37. Wtedy jest ładnie.
ładnie?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(4+3=7 ,\ \ 4^3-3^3=37\)
ODPOWIEDZ