równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
laikan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 lut 2018, 18:56
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

równanie trygonometryczne

Post autor: laikan »

\(\frac{ctgx}{1-ctg^2x} = \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

podstaw \(t= \ctg x\), rozwiąż otrzymane równanie kwadratowe, powiedz co Ci wyszło , to pomogę dalej (jeśli będzie trzeba).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

albo tak:
\(\frac{ctgx}{1-ctg^2x} = \frac{ \sqrt{3} }{2}\)
\(\frac{2ctgx}{1-ctg^2x} = \sqrt{3}\)
\(\frac{2ctgx}{1-ctg^2x} = \frac{1}{ctg 2x}= \sqrt{3}\)
\(ctg 2x= \frac{1}{ \sqrt{3} } =ctg \frac{ \pi }{3} ...\)
laikan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 lut 2018, 18:56
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Post autor: laikan »

Podstawiłam t i jeden wyszedł \(- \sqrt{3}\) a drugi \(\frac{\sqrt{3}}{3}\). I o ile z pierwszego wychodzi mi pi trzecich co jest zgodne z odpowiedziami to drugi wychodzi minus pi szóstych a ma być minus dwie trzecie pi trzecich :/
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Dobrze Ci wychodzi ! Ma być \(- \frac{\pi}{6}\) i \(\frac{\pi}{3}\), co daje jeden ciąg rozwiązań \(x=\frac{\pi}{3}+k \frac{ \pi }{2},\ \ k \in C\)
I tak ma być:
ScreenHunter_213.jpg
ScreenHunter_213.jpg (39.62 KiB) Przejrzano 1422 razy
ODPOWIEDZ