Równania i nierówności z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równania i nierówności z parametrem

Post autor: Kowal1998 »

Cześć, mógłby ktoś sprawdzić czy mam dobrze podane warunki i pomóc mi uzupełnić jeszcze tę jedną kartkę? Z góry bardzo dziękuję

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Równanie \(ax^4+bx^2+c=0\)
  1. ma 4 rozwiązania, gdy \(\begin{cases} b^2-4ac>0\\ \frac{c}{a}>0\\ \frac{-b}{a}>0 \iff \frac{b}{a}<0 \end{cases}\)
  2. ma 3 rozwiązania, gdy \(\begin{cases} c=0\\ \frac{b}{a} <0 \end{cases}\)
  3. ma 2 rozwiązania, gdy \(\begin{cases}b^2-4ac=0\\ \frac{-b}{2a}>0 \iff \frac{b}{a}<0 \end{cases} \vee \begin{cases}b^2>4ac\\ \frac{c}{a}<0 \end{cases}\)
  4. ma 1 rozwiązanie, gdy \(\begin{cases} c=0\\ \frac{b}{a}\ge0 \end{cases}\)
To chyba tyle ...
ODPOWIEDZ