Równanie z potęgami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Równanie z potęgami

Post autor: celia11 »

Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu:
\([(7-33^{ \frac{1}{2} })^{ \frac{1}{2} }+(7+33^{ \frac{1}{2} })^{ \frac{1}{2} }]^2\)

dziękuję:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\([(7-33^{ \frac{1}{2} })^{ \frac{1}{2} }+(7+33^{ \frac{1}{2} })^{ \frac{1}{2} }]^2= \left( \sqrt{7- \sqrt{33} } + \sqrt{7+ \sqrt{33} } \right)^2=7- \sqrt{33}+2 \sqrt{7- \sqrt{33} } \sqrt{7+ \sqrt{33} }+7+ \sqrt{33}=\\
14+2 \sqrt{49- 33 }=14+2 \sqrt{16 }=22\)
ODPOWIEDZ