równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 171
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: inter »

Jak to rozwiązać, chodzi mi o sposób , nie wynik:
\(cos^3(x)− \sqrt{3} sin^3(x)+ \sqrt{3} sin(x)cos(x)−3cos(x)− \sqrt{3} sin(x)+2=0\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Pogrupuj składniki i rozłóż to wyrażenie na czynniki stosując jedynkę trygonometryczną.
Pierwszy krok jest taki:
\((\cos^3 x−3\cos x+2)− (\sqrt{3} \sin^3 x+ \sqrt{3} \sin x\cos x− \sqrt{3} \sin x) =0\)
ODPOWIEDZ