Funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
focus341
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 sty 2018, 18:42
Płeć:

Funkcja kwadratowa

Post autor: focus341 »

1) Dla jakich wartości parametru m równanie x^2+(2m−3)x+2m+5=0 ma 2 różne pierwiastki?

2) Dla jakich wartości parametru k równanie (k+1)x^2−4kx+k+1=0 ma jeden pierwiastek?
k+1=0 to k=−1
−4kx+k+1=0 −4kx= −k−1
4kx= k+1

Pomóżcie :(
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

1) Delta większą od zera \(\Delta > 0\)
2) Dla k=-1 bo jest wtedy funkcja liniowa która ma 1 pierwiastek x=0 oraz 2 warunek delta równa 0 \(\Delta = 0\)
Takie nakierowanie napewno zrobisz.
ODPOWIEDZ