Rozwiąż równianie 3

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Rozwiąż równianie 3

Post autor: wsl1993_ »

\(4x^2-3t- \frac{1}{2}=0\)
Ma ktoś jakiś pomysł? :?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

:idea:
\(\Delta=(-3)^2-4 \cdot 4 \cdot \frac{-1}{2}=17\\
t_1= \frac{3- \sqrt{17} }{8} \vee t_2= \frac{3+ \sqrt{17} }{8}\)
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równianie 3

Post autor: wsl1993_ »

eh, przepraszam. błąd. w pierwszym czynniku powinno być do potęgi trzeciej :|
czyli:
\(4x^3-3x- \frac{1}{2}=0\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
ODPOWIEDZ