Rozwiąż równianie 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Rozwiąż równianie 2

Post autor: wsl1993_ »

\(sinx=3sin(x- \frac{ \pi }{6} )\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Re: Rozwiąż równianie 2

Post autor: lambdag »

Ja dochodzę do ctg = \(\frac{3 \sqrt{3}-2 }{3}\)
Ale robiłem to szybko tzn na komórce także mogę mieć błąd..
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż równianie 2

Post autor: wsl1993_ »

Ok, też mi tak wyszło. Tylko co dalej z tym zrobić :?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

Przyrównanie z tablicą trygonometryczną, czyli a \(\approx\) 43. Nawet wolfram wskazuję że to jest dobrą odp. tzn że dobrze rozwiązanie, ale nie wiem jak przetłumaczyć jego wartość przybliżona dla x..
ODPOWIEDZ