nierówność z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Ichigo0 »

Proszę o rozwiązanie zadania : \(|x^2-4|<|x-2|\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\((x^2-4)^2<(x-2)^2\\
(x-2)^2 \left[ (x+2)^2-1\right] <0\\
(x-2)^2 (x+1)(x+3) <0\\
x \in \left(-3, -1 \right)\)
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: Ichigo0 »

Nie rozumiem tego.
woldering
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 gru 2017, 14:00
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: woldering »

Można również tak, może to będzie dla Ciebie bardziej zrozumiałe.
Rozpatrujemy przedziały

\(1^\circ x \in (-\infty;-2)\)
w tym przedziale lewa strona równania jest dodatnia, prawa strona równania jest ujemna.

\(2^\circ x\in <-2;2)\)
w tym przedziale lewa strona równianie jest ujemna, prawa strona równania jest ujemna.

\(3^\circ x\in <2;\infty)\)
w tym przedziale lewa strona równania jest dodatnia, prawa strona równania jest dodatnia.

Teraz rozwiązujemy

\(1^\circ x \in (-\infty;-2)\)
\(x^2-4<-(x-2)\)
\(x^2-4<-x+2\)
\(x^2+x-6<0\)
\(x\in(-3;0)\)
Po uwzględnieniu przedziału powyżej zostaje nam
\(x\in(-3;-2)\)

\(2^\circ x\in <-2;2)\)
\(-(x^2-4)<-(x-2)\)
\(-x^2+4<-x+2\)
\(x^2-x-2>0\)
\(x\in (-\infty;-1)\cup(2;\infty)\)
Po uwzględnieniu przedziału powyżej zostaje nam
\(x\in<-2;-1)\)

\(3^\circ x\in <2;\infty)\)
\(x^2-4<x-2\)
\(x^2-x-2<0\)
\(x\in(-1;2)\)
Po uwzględnieniu przedziału powyżej zostaje nam
\(x\in \emptyset\)

Teraz suma wszystkich trzech wyników
\((-3;-2)\cup<-2;-1)\)

Ostateczny wynik to
\(x\in(-3;-1)\)
woldering
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 gru 2017, 14:00
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: woldering »

kerajs pisze:\((x^2-4)^2<(x-2)^2\\
(x-2)^2 \left[ (x+2)^2-1\right] <0\\
(x-2)^2 (x+1)(x+3) <0\\
x \in \left(-3, -1 \right)\)
To wynika po prostu z tego, że dowolna liczba podniesiona do kwadratu daje wartość dodatnią, więc wartość bezwzględna można odrzucić.
Prawą część równania przenosimy na lewo i wystawiamy \((x-2)^2\) przed nawias, teraz już tylko wystarczy podać odpowiedź.
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Ichigo0 »

Skąd się bierze 3 linijka odpowiedzi:
\((x-2)^2(x+1)(x+3)<0\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Galen »

Ichigo0 pisze:Skąd się bierze 3 linijka odpowiedzi:
\((x-2)^2(x+1)(x+3)<0\)

\((x+2)^2-1=x^2+4x+3=(x+3)(x+1)\\\Delta=4=2^2\\x_1=-3\\x_2=-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ