Zadanie nr 4847992 ZADANIA INFO (matura czerwiec 2017)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
Zadanie nr 4847992 ZADANIA INFO (matura czerwiec 2017)
Podobno jest i trzeci sposób na to zadanie, z użyciem wzorów Viete'a. Dodawanie i mnożenie stronami nierówności. Mógłby ktoś to przemyśleć i podać uzasadnienie, o ile uzna, że metoda jest prawidłowa? Jest taki koleś tomaszgrebski.pl, który tak uważa...
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Użycie wzorów Viety to standardowe rozwiązanie:
\(\begin{cases} \Delta >0 \\ x_1<3 \\ x_2<3 \end{cases} \So \begin{cases} \Delta >0 \\ x_1-3<0 \\ x_2-3<0 \end{cases} \So ...\)
drugą i trzecią nierówność raz mnożymy, a drugi raz dodajemy
\(... \So \begin{cases} \Delta >0 \\ (x_1-3)(x_2-3)>0 \\ x_1+x_2-6<0 \end{cases} \So \begin{cases} \Delta >0 \\ x_1x_2-3(x_1+x_2)+9>0 \\ (x_1+x_2)<6 \end{cases}\)
\(\begin{cases} \Delta >0 \\ x_1<3 \\ x_2<3 \end{cases} \So \begin{cases} \Delta >0 \\ x_1-3<0 \\ x_2-3<0 \end{cases} \So ...\)
drugą i trzecią nierówność raz mnożymy, a drugi raz dodajemy
\(... \So \begin{cases} \Delta >0 \\ (x_1-3)(x_2-3)>0 \\ x_1+x_2-6<0 \end{cases} \So \begin{cases} \Delta >0 \\ x_1x_2-3(x_1+x_2)+9>0 \\ (x_1+x_2)<6 \end{cases}\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re:
To wiadomości z podstawówki:poetaopole pisze: ale jak uzasadnić to postępowanie?
Iloczyn dwóch liczb dodatnich (ujemnych jest dodatni.
Iloczyn liczby dodatniej i ujemnej jest ujemny.
Suma liczb o tym samym znaku ma znak tych liczb.
Istotnie, samo nie działa. Jednak układ stwierdzający dodatniość/ujemność zarówno sumy, jak i iloczynu dwóch liczb, jednoznacznie identyfikuje znak tych liczb.poetaopole pisze: Np. \(a>0\) i \(b>0 \So a+b>0\), ale to w drugą stronę nie działa, to oczywiste.
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć: