Link wygasł
ODPOWIEDZI:
Link wygasł
pROSZĘ O DOKLADNE ROZWIĄZANIE ZADAŃ. Z GÓRY DZIĘKUJĘ
Rozwiąż równania, wykonując najpierw odpowiednie przekształc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 gru 2008, 13:41
a)\(3x(x+2)+x=0\)
\(3{x}^2+6x+x=0\)
\(3{x}^2+7x=0\)
\(x(3x+7)=0\)
\(x=0 \cup3x+7=0\)
\(x=0 \cup x=-7/3\)
g) \(9(x+5)(2x+1)=45\)
\(9(2{x}^2+11x+5)-45=0 /:9\)
\(2{x}^2+11x+5 - 5=0\)
\(2{x}^2+11x=0\)
\(x(2x+11)=0\)
\(x=0 \cup 2x+11=0\)
\(x=0 \cup x=-11/2\)
e) \(4=x(3-x)\)
\(4=3x-x^2\)
\(x^2-3x+4=0\)
\(\Delta={(-3)}^2-4*4=9-16=-7\)
\(\Delta<0\)
nie ma rozwiązania
l)\(-6-15x=3(2x-5)x\)
\(-6-15x=6{x}^2-15x\)
\(-6-15x+15x-6{x}^2=0\)
\(-6-6{x}^2=0\)
\(-6(1+x^2)=0\)
\(x^2=-1\)
nie możliwe bo x^2 zawsze jest dodatne więc nie ma pierwiastków
To są tylko 4 a reszte zrób sam/sama bo inaczej się nie nauczysz. Reszte się w bardzo dodobny sposób robi.
PS. Skąd masz te rozwiązania bo nie zgadzają mi się niektóre?
\(3{x}^2+6x+x=0\)
\(3{x}^2+7x=0\)
\(x(3x+7)=0\)
\(x=0 \cup3x+7=0\)
\(x=0 \cup x=-7/3\)
g) \(9(x+5)(2x+1)=45\)
\(9(2{x}^2+11x+5)-45=0 /:9\)
\(2{x}^2+11x+5 - 5=0\)
\(2{x}^2+11x=0\)
\(x(2x+11)=0\)
\(x=0 \cup 2x+11=0\)
\(x=0 \cup x=-11/2\)
e) \(4=x(3-x)\)
\(4=3x-x^2\)
\(x^2-3x+4=0\)
\(\Delta={(-3)}^2-4*4=9-16=-7\)
\(\Delta<0\)
nie ma rozwiązania
l)\(-6-15x=3(2x-5)x\)
\(-6-15x=6{x}^2-15x\)
\(-6-15x+15x-6{x}^2=0\)
\(-6-6{x}^2=0\)
\(-6(1+x^2)=0\)
\(x^2=-1\)
nie możliwe bo x^2 zawsze jest dodatne więc nie ma pierwiastków
To są tylko 4 a reszte zrób sam/sama bo inaczej się nie nauczysz. Reszte się w bardzo dodobny sposób robi.
PS. Skąd masz te rozwiązania bo nie zgadzają mi się niektóre?