dowód nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: dowód nierówności
Pokazanie szacowania przez liczbę 2 jest banalne bo
\(\frac{1+a^2}{b+c} >\frac{1+a^2}{a+b+c}\) ; \(\frac{1+b^2}{a+c} >\frac{1+b^2}{b+a+c}\) , \(\frac{1+c^2}{a+b} >\frac{1+c^2}{c+a+b}\) stąd
\(\frac{1+a^2}{b+c} + \frac{1+b^2}{a+c} + \frac{1+c^2}{a+b} >\frac{1+a^2}{a+b+c} + \frac{1+b^2}{b+a+c} + \frac{1+c^2}{c+a+b}\) =\(\frac{a^2+b^2+c^2 +3}{a+b+c}\)\(\ge 2\) \(\\) bo
\((a-1)^2+(b-1)^2 +(c-1)^2 \ge 0\)
ale to chyba ślepa uliczka bo zostaje przepracować poprawkę co jest trudniejsze od pierwotnej nierówności
\(\frac{1+a^2}{b+c} =\frac{1+a^2}{a+b+c} + \frac{1+a^2}{b+c} \cdot \frac{a}{ a+b+c}\)
\(\frac{1+a^2}{b+c} >\frac{1+a^2}{a+b+c}\) ; \(\frac{1+b^2}{a+c} >\frac{1+b^2}{b+a+c}\) , \(\frac{1+c^2}{a+b} >\frac{1+c^2}{c+a+b}\) stąd
\(\frac{1+a^2}{b+c} + \frac{1+b^2}{a+c} + \frac{1+c^2}{a+b} >\frac{1+a^2}{a+b+c} + \frac{1+b^2}{b+a+c} + \frac{1+c^2}{c+a+b}\) =\(\frac{a^2+b^2+c^2 +3}{a+b+c}\)\(\ge 2\) \(\\) bo
\((a-1)^2+(b-1)^2 +(c-1)^2 \ge 0\)
ale to chyba ślepa uliczka bo zostaje przepracować poprawkę co jest trudniejsze od pierwotnej nierówności
\(\frac{1+a^2}{b+c} =\frac{1+a^2}{a+b+c} + \frac{1+a^2}{b+c} \cdot \frac{a}{ a+b+c}\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Prawdą jest, że: \(1+a^2 \ge 2a\). Stosując to także dla zmiennych \(b\) i \(c\):
\(\frac{1+a^2}{b+c}+ \frac{1+b^2}{a+c}+ \frac{1+c^2}{a+b} \ge \frac{2a}{b+c}+ \frac{2b}{a+c} + \frac{2c}{a+b}\), czyli pozostaje pokazać:
\(\frac{a}{b+c}+ \frac{b}{a+c} + \frac{c}{a+b} \ge \frac{3}{2}\), a to jest znana nierówność Nesbitte'a.
\(\frac{1+a^2}{b+c}+ \frac{1+b^2}{a+c}+ \frac{1+c^2}{a+b} \ge \frac{2a}{b+c}+ \frac{2b}{a+c} + \frac{2c}{a+b}\), czyli pozostaje pokazać:
\(\frac{a}{b+c}+ \frac{b}{a+c} + \frac{c}{a+b} \ge \frac{3}{2}\), a to jest znana nierówność Nesbitte'a.