Rozwiąż równania, obliczając pierwiastki z podaną dokładnośc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Helleborus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 13 gru 2008, 13:41

Rozwiąż równania, obliczając pierwiastki z podaną dokładnośc

Post autor: Helleborus »

Link wygasł

PROSZĘ O DOKŁADNE ROZWIĄZANIE ZADAŃ. Z GÓRY DZIĘKI
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\frac{1}{3}x^2=8\\ x^2=24\\x=\sqrt{24}=2\sqrt{6}=4,8\ lub\ x=-\sqrt{24}=-2\sqrt{6}=-4,8\)

\(3x^2+4=0\\ x^2=-\frac{4}{3}\) x należy do zbioru pustego

\(2x^2=7\\x^2=3,5\\x=\sqrt{3,5}=1,87\ lub\ x=-\sqrt{3,5}=-1,87\)

\(\sqrt{7}-x^2=7\\x^2=\sqrt{7}-7\) x należy do zbioru pustego
ODPOWIEDZ