Nierówność logarytmiczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zastosuj wzory: na zamianę podstaw log oraz na sumę a potem pozostanie do rozwiązania prosta, pojedyńcza nierówność.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Przepraszam nie zrozumiałem polecenia inaczej bym swoich 3 groszy nie wtrącił, bo omijam wszelkie wykaż,że Jako fizyk jestem bardziej praktyczny i dla mnie widać to po prostu gołym okiem (czytaj z definicji logarytmu), że jeżeli przegrupujemy nierówność:
\(log _{5}4-log _{5}6>log _{6}5-log _{4}5\)
teraz stosując to co zalecałem wcześniej mamy:
\(log _{5} \frac{2}{3}> \frac{log _{5} \frac{2}{3}}{log _{5}6log _{5}4}\)
mianownik ułamka po prawej stronie jest < 1 i \(log _{5} \frac{2}{3}\) też jest mniejsze od jedynki więc...cbdo
tutaj jest coś nt. https://www.zadania.info/d1432/6904961
\(log _{5}4-log _{5}6>log _{6}5-log _{4}5\)
teraz stosując to co zalecałem wcześniej mamy:
\(log _{5} \frac{2}{3}> \frac{log _{5} \frac{2}{3}}{log _{5}6log _{5}4}\)
mianownik ułamka po prawej stronie jest < 1 i \(log _{5} \frac{2}{3}\) też jest mniejsze od jedynki więc...cbdo
tutaj jest coś nt. https://www.zadania.info/d1432/6904961
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
Już mam, napisze wieczorem. Rozwiązanie jest prześliczne... Sam na nie jednak nie wpadłem... pomógł mi... WROCŁAW.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2017, 13:28 przez poetaopole, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
Wystarczy sprytnie użyć \(( \frac{a+b}{2})^2 \ge ab\) do oszacowania. Wieczorem napiszę gdzie i jak. Teraz muszę się uczyć
Ostatnio zmieniony 09 lis 2017, 14:17 przez poetaopole, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
Pokazujemy, że \(\log_{5}4 \cdot \log_{5}6<1\).
Korzystamy ze znanej formuły: \(( \frac{a+b}{2})^2 \ge ab\) do oszacowania powyższej nierówności.
\(\log_{5}4 \cdot \log_{5}6 \le \left( \frac{\log_{5}4 + \log_{5}6}{2} \right)^2< \left( \frac{\log_{5}25}{2} \right)^2=1\).
Prawda, że PIĘKNE? Piękne w swojej PROSTOCIE...
Korzystamy ze znanej formuły: \(( \frac{a+b}{2})^2 \ge ab\) do oszacowania powyższej nierówności.
\(\log_{5}4 \cdot \log_{5}6 \le \left( \frac{\log_{5}4 + \log_{5}6}{2} \right)^2< \left( \frac{\log_{5}25}{2} \right)^2=1\).
Prawda, że PIĘKNE? Piękne w swojej PROSTOCIE...
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Nierówność logarytmiczna
Tak , to rzeczywiście jest ładne i można to zastosować do "mojego" uogólnienia i pokazać (tą samą metodą),że
\(\ln(x-1)\ln(x+1)<\ln^2x\):
\(\ln(x-1)\ln(x+1)\le \left(\frac{\ln(x-1)+\ln(x+1)}{2} \right) ^2= \left(\frac{\ln(x^2-1)}{2} \right) ^2< \left(\frac{\ln(x^2)}{2} \right) ^2=\ln^2x\) (oczywiście dla x>1, bo tylko wtedy to ma sens)
\(\ln(x-1)\ln(x+1)<\ln^2x\):
\(\ln(x-1)\ln(x+1)\le \left(\frac{\ln(x-1)+\ln(x+1)}{2} \right) ^2= \left(\frac{\ln(x^2-1)}{2} \right) ^2< \left(\frac{\ln(x^2)}{2} \right) ^2=\ln^2x\) (oczywiście dla x>1, bo tylko wtedy to ma sens)
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
No to mamy ładne zadanie z logarytmami naturalnymi dla studentów I roku ze WSTĘPU DO MATEMATYKI. Zastanawiam się, czy nie można by TEGO użyć gdzieś w szeregach albo całkach niewłaściwych? Może ktoś się pokusi o wymyślenie zadania z wykorzystaniem nierówności Pani RADAGAST? Nierówność jest ŚLICZNA Myślę, że własnie odkryliśmy (ja mam w tym minimalny udział) nierówność, która być może przejdzie do historii matematyki?