nierowność moduł

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gunater
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 lis 2017, 19:11
Płeć:

nierowność moduł

Post autor: gunater »

mam zadanie wyznaczyc dziedzine funkcji

\(f(x)= \sqrt{1-\left| \frac{x}{\ln 3x} \right| }\)

mam to:
\(1-\left| \frac{x}{\ln 3x} \right| \ge 0\)

\(-1\le\frac{x}{\ln 3x}\le 1.\)
i nie wiem co dalej
prosze o pomoc
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Dalej rozwiąż oddzielnie dwiw nierówności a potem znajdź ich część wspólną. Dodatkowo uwzględnij dziedzinę ln x czyli \(x > 0\) i \(x \neq 1\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Warunki dla ustalenia dziedziny:
\(x>0\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;\;3x\neq 1\;\;\;czyli\;\;\;\;\;x\neq \frac{1}{3}\)
Rozwiązujesz nierówność w przedziałach:
\((0; \frac{1}{3})\;oraz\;\;\;\;\;( \frac{1}{3};+ \infty )\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ