Logarytm z wartościa bezwględna.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Logarytm z wartościa bezwględna.

Post autor: lambdag »

\(logx |x^2-4| > 0\)

Dziedzina :
\(|x^2-4| > 0\) czyli \(x^2 - 4 > 0\) lub \(x^2 - 4 < 0\) [ dobrze rozumiem gdyby było znak < to musiałbym cześć wspólną tak to tylko sume jak jest znak >?]
\(x > 0\)
\(x \neq 1\)
Czyli dziedzina
Df: \((0,1) \cup (1,2) \cup (2 , \infty +)\)

Teraz 1 warunek gdy x jest od 0 do 1.
czyli będzie po prostu bo znak się zmieni \(|x^2-4| < 1\)
wynik: \(x \in (- \sqrt{5} , - \sqrt{3}) \cup ( \sqrt{3}, \sqrt{5} )\)
ale zgadza się z dziedziną tylko ta druga cześć...

Teraz 2 warunek gdy x jest od 1 do \(\infty\)
analogiczne -- tylko nie zmieniam znaku bo funkcja nie jest malejąca....

Pytanie jest moje czy dobrze to robię??
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Logarytm z wartościa bezwględna.

Post autor: korki_fizyka »

lambdag pisze:
Dziedzina :
\(|x^2-4| > 0\) czyli \(x^2 - 4 > 0\) lub \(x^2 - 4 < 0\) [ dobrze rozumiem gdyby było znak < to musiałbym cześć wspólną tak to tylko sume jak jest znak >?]
dobrze rozumiesz http://matematyka.pisz.pl/strona/1653.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Logarytm z wartościa bezwględna.

Post autor: korki_fizyka »

lambdag pisze: Teraz 1 warunek gdy x jest od 0 do 1.
czyli będzie po prostu bo znak się zmieni \(|x^2-4| < 1\)
wynik: \(x \in (- \sqrt{5} , - \sqrt{3}) \cup ( \sqrt{3}, \sqrt{5} )\)
ale zgadza się z dziedziną tylko ta druga cześć...
ale nie zgadza się z założeniem 0 < x < 1
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

Czyli 1 do \(\sqrt{5}\) Dzięki ;D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

mi wyszło \((1, \sqrt{3}) \cup ( \sqrt{5}, \infty )\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
lambdag
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 15 razy

Post autor: lambdag »

<Up> Chodziło mi tylko że do tego 1 warunku :D, całość zgadza mi się z twoim wynikiem. Dzięki bardzo za pomoc.
ODPOWIEDZ