Bardzo proszę o pomoc ! :)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matexxx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 30 paź 2017, 10:08
Płeć:

Bardzo proszę o pomoc ! :)

Post autor: matexxx »

1. Które z podanych wyrażeń jest równe wyrażeniu \((x+2)^2- (x-7)^2\) ?
A. 18x-45 B. -10x-45 C. 9x-10 D.9x+10


2.Współczynnikiem jednomianu \(x^2\) po wykonaniu mnożenia i redukcji wyrazów podobnych w wyrażeniu \((x^4 +2x^3+3x^2+4x+5)(x^4+x^3+x^2+x+1)\) będzie:
A. 1 B.3 C.8 D.12


3. Dwa z punktów A =(-2,-6), B=(6,-2), C=(2,5), D=(-3,4) należą do wykresu funkcji f(x)= a/x. Współczynnik a tej funkcji jest równy:

A.-12 B. -10 C. 12 D.10


4. Liczba \(\log_3 27- \log_3 1\)
A. 0 B.1 C. 3 D.2
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Bardzo proszę o pomoc ! :)

Post autor: eresh »

matexxx pisze:1. Które z podanych wyrażeń jest równe wyrażeniu \((x+2)^2- (x-7)^2\) ?
A. 18x-45 B. -10x-45 C. 9x-10 D.9x+10


2.Współczynnikiem jednomianu \(x^2\) po wykonaniu mnożenia i redukcji wyrazów podobnych w wyrażeniu \((x^4 +2x^3+3x^2+4x+5)(x^4+x^3+x^2+x+1)\) będzie:
A. 1 B.3 C.8 D.12


3. Dwa z punktów A =(-2,-6), B=(6,-2), C=(2,5), D=(-3,4) należą do wykresu funkcji f(x)= a/x. Współczynnik a tej funkcji jest równy:

A.-12 B. -10 C. 12 D.10


4. Liczba \(\log_3 27- \log_3 1\)
A. 0 B.1 C. 3 D.2
Zadanie 1
\((x+2)^2- (x-7)^2=x^2+4x+4-x^2+14x-49=18x-45\)
Zadanie 2
\(3x^2+4x^2+5x^2=12x^2\)
Zadanie 3
\(f(x)=\frac{a}{x}\\
-6=\frac{a}{-2}\;\So a=12\\
-2=\frac{a}{6}\So a=-12\\
5=\frac{a}{2}\So a=10\\
4=\frac{a}{-3}\So a=-12\\
a=-12\)

Zadanie 4
\(\log_3 27- \log_3 1=3-0=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ