Proszę o zadania!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- lambdag
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
Proszę o zadania!!
Tak jak w temacie, potrzebuje przykładów zadań - nierówności, równań, z funkcji wymiernych, wykładniczych, wielomianowych, logarytmów nie pogniewam się gdy będą też wartości bezwgledne, tak tak wiem że jest google - zrobiłem. Nie mam podręcznika po prostu a muszę powtórzyć także liczę na was .
-
- Rozkręcam się
- Posty: 43
- Rejestracja: 20 wrz 2012, 19:33
- Podziękowania: 25 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Rozwiązać równanie:
\(\left(\frac{x - 6}{x + 6}\right)^2 + \frac{1}{x} = \frac{1}{6}\)
Rozwiązanie:
\(\frac{(x - 6)^2}{(x + 6)^2}+ \frac{1}{x} = \frac{1}{6}\)
\(6x(x - 6)^2 + 6(x + 6)^2 = x(x + 6)^2\)
\(6x(x^2 - 12x + 36) + 6(x^2 + 12x + 36) = x(x^2 + 12x + 36)\)
\(6x^3 - 72x^2 + 216x + 6x^2 + 72x + 216 = x^3 + 12x^2 + 36x\)
\(5x^3 - 78x^2 + 252x + 216 = 0\)
\((x - 6)(5x^2 - 48x^2 - 36) = 0\)
\(5(x - 6)(x - \frac{24 - 6 \sqrt{21} }{5} )(x - \frac{24 + 6 \sqrt{21} }{5}) = 0\)
\(x \in \left\{{ \frac{24 - 6 \sqrt{21} }{5}, 6, \frac{24 + 6 \sqrt{21} }{5}} \right\}\)
\(\left(\frac{x - 6}{x + 6}\right)^2 + \frac{1}{x} = \frac{1}{6}\)
Rozwiązanie:
\(\frac{(x - 6)^2}{(x + 6)^2}+ \frac{1}{x} = \frac{1}{6}\)
\(6x(x - 6)^2 + 6(x + 6)^2 = x(x + 6)^2\)
\(6x(x^2 - 12x + 36) + 6(x^2 + 12x + 36) = x(x^2 + 12x + 36)\)
\(6x^3 - 72x^2 + 216x + 6x^2 + 72x + 216 = x^3 + 12x^2 + 36x\)
\(5x^3 - 78x^2 + 252x + 216 = 0\)
\((x - 6)(5x^2 - 48x^2 - 36) = 0\)
\(5(x - 6)(x - \frac{24 - 6 \sqrt{21} }{5} )(x - \frac{24 + 6 \sqrt{21} }{5}) = 0\)
\(x \in \left\{{ \frac{24 - 6 \sqrt{21} }{5}, 6, \frac{24 + 6 \sqrt{21} }{5}} \right\}\)
- Załączniki
-
- dzielnik.png (9.22 KiB) Przejrzano 1227 razy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
viewforum.php?f=52
rozwiazuj
rozwiazuj
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl