\(\sin ( (\pi /6) -2x) = \cos(x + (\pi /3))\)
Czy mogę zrobić tak że zamienię cosinus na sinus czyli \(\cos(x + (\pi /3)) = \sin( \pi /2 -(x + (\pi /3))\)
No i potem dowód wprost to będzie dobrze??
Równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\sin ( \frac{ \pi }{6} -2x) = \cos(x + \frac{ \pi }{3} )\)
\(\sin ( \frac{ \pi }{6} -2x) = \sin( \frac{\pi}{2}-( x + \frac{ \pi }{3}) )\)
\(\sin ( \frac{ \pi }{6} -2x) = \sin( \frac{\pi}{6}-x )\)
dotąd jest według Twojego pomysłu. Teraz tak:
\(\frac{ \pi }{6} -2x = \frac{\pi}{6}-x +2k\pi \ \ \ \vee \ \ \ \frac{ \pi }{6} -2x = \pi-( \frac{\pi}{6}-x )+2k\pi\)
\(x = 2k\pi \ \ \ \vee \ \ \ x= \frac{6k\pi -2\pi}{9}\)
\(\sin ( \frac{ \pi }{6} -2x) = \sin( \frac{\pi}{2}-( x + \frac{ \pi }{3}) )\)
\(\sin ( \frac{ \pi }{6} -2x) = \sin( \frac{\pi}{6}-x )\)
dotąd jest według Twojego pomysłu. Teraz tak:
\(\frac{ \pi }{6} -2x = \frac{\pi}{6}-x +2k\pi \ \ \ \vee \ \ \ \frac{ \pi }{6} -2x = \pi-( \frac{\pi}{6}-x )+2k\pi\)
\(x = 2k\pi \ \ \ \vee \ \ \ x= \frac{6k\pi -2\pi}{9}\)
- lambdag
- Czasem tu bywam
- Posty: 107
- Rejestracja: 18 paź 2017, 19:40
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 15 razy
Jeszcze jedno głupie pytanie jak np wyliczę jakiś tam przykład i wyjdzie mi ten okres ujemny no bo tak się podzieliło przez ujemna liczbę czyli np będzie \(x = -x /4 - \pi /2\) To muszę napisać coś że to jest tylko okres i w nowej linii z plusem? Czy trzeba to jakoś tłumaczyć bo ogólnie to jest tylko powtarzanie czy może być ujemne i też będzie zaliczone?