Równania i nierówności z pierwiastkiem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Uczen6788
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 30 sty 2017, 11:47
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Równania i nierówności z pierwiastkiem

Post autor: Uczen6788 »

Rozwiąż i podaj niezbędne założenia

a) \(\sqrt{4+2x-x^{2}}=x+2\)

b) \(\sqrt{2x-3}+\sqrt{4x+1}=4\)

c) \(\sqrt{x+7} \le -7\)

d) \(\sqrt{2x+3}>4\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania i nierówności z pierwiastkiem

Post autor: eresh »

Uczen6788 pisze:Rozwiąż i podaj niezbędne założenia

a) \(\sqrt{4+2x-x^{2}}=x+2\)

\(4+2x-x^2\geq 0\;\;x+2\geq 0\\
D=[-2,-1-\sqrt{5}]\cup [1+\sqrt{5},\infty)\)


\(4+2x-x^2=x^2+4x+4\\
-2x^2-2x=0\\
-2x(x+1)=0\\
x=0\notin D\\
x=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania i nierówności z pierwiastkiem

Post autor: eresh »

Uczen6788 pisze:Rozwiąż i podaj niezbędne założenia

b) \(\sqrt{2x-3}+\sqrt{4x+1}=4\)
\(2x-3\geq 0\;\; \wedge \;\;4x+1\geq 0\\
x\geq \frac{3}{2}\;\;\wedge\;\;\;x\geq -\frac{1}{4}\\
D=[\frac{3}{2},\infty)\)


\(\sqrt{2x-3}+\sqrt{4x+1}=4\\
2x-3-2\sqrt{(2x-3)(4x+1)}+4x+1=16\\
6x-2-2\sqrt{8x^2-10x-3}=16\\
-2\sqrt{8x^2-10x-3}=18-6x\\
\sqrt{8x^2-10x-3}=3x-9\)


dla x<3 równanie jest sprzeczne

dla \(x\geq 3\)
\(8x^2-10x-3=9x^2-54x+81\\
-x^2+44x-84=0\\
x=42\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania i nierówności z pierwiastkiem

Post autor: eresh »

Uczen6788 pisze:Rozwiąż i podaj niezbędne założenia

c) \(\sqrt{x+7} \le -7\)
nierówność sprzeczna - lewa strona jest dodatnia, nie może być mniejsza od -7
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania i nierówności z pierwiastkiem

Post autor: eresh »

Uczen6788 pisze:Rozwiąż i podaj niezbędne założenia


d) \(\sqrt{2x+3}>4\)
\(2x+3\geq 0\\
D=[-\frac{3}{2},\infty)\)


\(2x+3>16\\
2x>13\\
x>\frac{13}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ