Wykaż że.. nie jest różnowartościowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
adrion5
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 mar 2017, 17:23
Płeć:

Wykaż że.. nie jest różnowartościowa

Post autor: adrion5 »

Cześć, mam problem z wykazaniem że funkcja nie jest różnowartościowa. Od początku jeżeli funkcja jest różnowartościowa to teza: f(x)=f(y) a warunek x=y z kolei gdy nie jest to f(x)=f(y) a warunek x \neq y
i teraz gdy mam f(x)=x^3+3x^2-4
rozkładam to na (x+1)(x-2)^2=(y+1)(y-2)^2 i to wystarczy ? Szczerze zamotałem się trochę i proszę o pomoc .
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pokaż,że istnieją dwa różne elementy,dla których wartości funkcji są równe.
\(x_1=-1\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;x_2=2\\x_1 \neq x_2\\f(-1)=f(2)=0\)
Dla różnych argumentów funkcja osiąga tę samą wartość.
Możesz wybrać inne dwa różne argumenty i pokazać,że funkcja dla tych różnych argumentów osiąga tę samą wartość.
Np.
\(-3 \neq 0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;f(-3)=-4=f(0)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ