wartość bezwzględna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 mar 2017, 12:18
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
wartość bezwzględna
|4 + x - |3x - 2||\(\le{0}\) Mam pytanie, czy rozwiązywać to jako normalną nierówność, czy mogę przerobić to na równanie, bo wartość bezwzględna nie może być mniejsza od zera
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
możesz przerobić na równanie
\(|4+x-|3x-2||=0\\
4+x-|3x-2|=0\\\)
1. dla \(x\in [\frac{2}{3},\infty)\)
\(4+x-3x+2=0\\
-2x=-6\\
x=3\in [\frac{2}{3},\infty)\)
2. dla \(x\in (-\infty, \frac{2}{3})\)
\(4+x+3x-2=0\\
4x=-2\\
x=-\frac{1}{2}\in (-\infty, \frac{2}{3})\)
\(x\in \{-\frac{1}{2},3\}\)
\(|4+x-|3x-2||=0\\
4+x-|3x-2|=0\\\)
1. dla \(x\in [\frac{2}{3},\infty)\)
\(4+x-3x+2=0\\
-2x=-6\\
x=3\in [\frac{2}{3},\infty)\)
2. dla \(x\in (-\infty, \frac{2}{3})\)
\(4+x+3x-2=0\\
4x=-2\\
x=-\frac{1}{2}\in (-\infty, \frac{2}{3})\)
\(x\in \{-\frac{1}{2},3\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę