Nierówność z pierwiastkami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Nierówność z pierwiastkami

Post autor: Euvarios »

Znów muszę zawrócić głowę, ale siedzę nad tym przykładem już trochę, a nadal nie mogę znaleźć żadnych zależności.
\(\sqrt{x^2+7} > \sqrt{2}x+3 \sqrt{2}\)
Poza wyciągnięciem \(\sqrt{2}\) przed nawias nie jestem w stanie nic tu zobaczyć...
Z góry dziękuję za pomoc.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

1) założenie: prawa strona jest ujemna
Wtedy nierówność jest prawdziwa dla każdego argumentu z założenia.
2) założenie: prawa strona jest nieujemna
Wtedy możesz nierówność podnieść do kwadratu pozbywając się pierwiastków.
Euvarios
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 12 lut 2017, 21:02
Podziękowania: 31 razy
Płeć:

Post autor: Euvarios »

Dziękuję za pomoc, już wiem jak się zabrać za podobne przykłady.
Amane
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 paź 2017, 22:04
Kontakt:

Post autor: Amane »

Fajnie że jest takie forum :)
ODPOWIEDZ