b)
2|x|+y=0
x-|y|=-1
c)
|x|+|y|=4
4|x|-y=1
Układ równań z wartościami bezwzględnymi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Poprawne.
Mogłaś też robić tak:
1) zał: \(x \ge 0 \wedge y \ge 0\)
\(\begin{cases} x+y=4\\ 4x-y=1 \end{cases} \\
\begin{cases}x=1\\y=3 \end{cases}\)
To rozwiązanie spełnia założenia.
2) zał: \(x \ge 0 \wedge y < 0\)
\(\begin{cases} x-y=4\\ 4x-y=1 \end{cases} \\
....\\
....\)
3) zał: \(x < 0 \wedge y \ge 0\)
\(\begin{cases} -x+y=4\\ -4x-y=1 \end{cases} \\
....\\
....\)
4) zał: \(x < 0 \wedge y < 0\)
\(\begin{cases} -x-y=4\\ -4x-y=1 \end{cases} \\
....\\
....\)
Odp: Rozwiązania układu to :
\(\begin{cases} x=1\\ y=3 \end{cases} \vee \begin{cases} ...\\...\end{cases} \vee \ \ ....\)
Może tak rozwiążesz przykład b) ?
Mogłaś też robić tak:
1) zał: \(x \ge 0 \wedge y \ge 0\)
\(\begin{cases} x+y=4\\ 4x-y=1 \end{cases} \\
\begin{cases}x=1\\y=3 \end{cases}\)
To rozwiązanie spełnia założenia.
2) zał: \(x \ge 0 \wedge y < 0\)
\(\begin{cases} x-y=4\\ 4x-y=1 \end{cases} \\
....\\
....\)
3) zał: \(x < 0 \wedge y \ge 0\)
\(\begin{cases} -x+y=4\\ -4x-y=1 \end{cases} \\
....\\
....\)
4) zał: \(x < 0 \wedge y < 0\)
\(\begin{cases} -x-y=4\\ -4x-y=1 \end{cases} \\
....\\
....\)
Odp: Rozwiązania układu to :
\(\begin{cases} x=1\\ y=3 \end{cases} \vee \begin{cases} ...\\...\end{cases} \vee \ \ ....\)
Może tak rozwiążesz przykład b) ?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Jeśli w układzie równań występują wartości bezwzględne z x oraz z y,to warto przejść się po czterech ćwiartkach układu współrzędnych.
\(I\\x \ge 0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;y \ge 0\\|x|=x\;\;\;\;i\;\;\;\;|y|=y\)
\(II\\x \le 0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;y \ge 0\\|x|=-x\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;|y|=y\)
\(III\\x<0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;y<0\\|x|=-x\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;|y|=-y\)
\(IV\\x>0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;y<0\\|x|=x\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;|y|=-y\)
\(I\\x \ge 0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;y \ge 0\\|x|=x\;\;\;\;i\;\;\;\;|y|=y\)
\(II\\x \le 0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;y \ge 0\\|x|=-x\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;|y|=y\)
\(III\\x<0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;y<0\\|x|=-x\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;|y|=-y\)
\(IV\\x>0\;\;\;\;\;i\;\;\;\;y<0\\|x|=x\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;|y|=-y\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.