Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem

Post autor: Januszgolenia »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(-x^2\)+(m-3)IxI=0.25\((m^2-1)\) nie ma rozwiązań.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(t=|x|\\
t^2-(m-3)t+ \frac{m^2-1}{4}=0\\
a)\\
\Delta <0\\
b)\\
\Delta =0 \wedge \frac{-b}{2a}<0 \\
c)\\
\Delta >0 \wedge \frac{-b}{a}<0 \wedge \frac{c}{a}>0\)
ODPOWIEDZ