Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem

Post autor: Januszgolenia »

Dla jakich wartości parametru m równanie \(2x^2-m\)IxI+m-2=0 ma dwa różne rozwiązania.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(2|x|^2-m|x|+m-2=0\\
1)\\
\Delta=0 \wedge \frac{-b}{2a}>0\\
2)\\
\Delta>0 \wedge \frac{c}{a}<0\)
ODPOWIEDZ