Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem

Post autor: Januszgolenia »

Naszkicuj wykres funkcji y=g(k), która każdej wartości parametru k (\(k \in R\)) przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania I\(x^2+2x-3\)I=kIx+3I
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Re: Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną i parametrem

Post autor: sebnorth »

\(|x^2 +2x-3| =k|x+3|\)

\(|(x-1)(x+3)|=k|x+3|\)

\(|x+3|\cdot(|x-1| - k) = 0\)

\(|x+3| = 0 \lor |x-1| = k\)

\(k<0\): jedno rozwiązanie \(x=-3\)

\(k=0\): dwa rozwiązania \(x=-3, x=1\)

\(k>0\): mamy wyniki: \(x=-3, x=k+1, x=-k+1\)

czyli dla \(k=4\) będą dwa rozwiązania, dla \(k>0\) i \(k \neq 4\) trzy rozwiązania
ODPOWIEDZ