Równanie z pierwiastkiem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie z pierwiastkiem

Post autor: Januszgolenia »

Rozwiąż równanie
\(x^2-4x+4 \sqrt{x^2-4x+3}=2\)
W odpowiedzi w zbiorze jest \(x \in \left\{2- \sqrt{2},2+ \sqrt{2} \right\}\).
Moim zdaniem powinno być \(x \in \left\{2-3 \sqrt{3},2+3 \sqrt{3} \right\}\).
Kto ma rację.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

W odpowiedziach w zbiorze jest ok. Też mi tak wyszło. Podstaw \(x^2-4x+3=t^2\)
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Równanie z pierwiastkiem

Post autor: Januszgolenia »

\(x^2-4x+3 \ge 0\) to \(x \in (- \infty ,1> \cup <3,+ \infty )\)
\(2- \sqrt{2}=0,59\) i ni należy do dziedziny.
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Równanie z pierwiastkiem

Post autor: Januszgolenia »

Przepraszam należy do dziedziny.
ODPOWIEDZ