dwa miejsca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
milenkar90
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
Podziękowania: 19 razy

dwa miejsca

Post autor: milenkar90 »

Dana jest funkcja kwadratowa
\(f(x)=x^2+(k+1)x-1.\)
Jak wykazać, że ta funkcja ma dwa miejsca zerowe?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\Delta = (k+1)^2-4\cdot (-1)\\
\Delta =(k+1)^2+4\)

dla każdego \(k\in\mathbb{R}\) \(\Delta >0\), zatem funkcja ma dwa miejsca zerowe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ