nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

nierówność

Post autor: snowinska91 »

Rozwiąż nierówność \(9-(2x-1)^2 \le 0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\((3-(2x-1))(3+2x-1)\leq 0\\
(3-2x+1)(2+2x)\leq 0\\
(4-2x)(2+2x)\leq 0\\
x_1=2\\
x_2=-1\\
x\in (-\infty, -1]\cup [2,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ