Nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
naimad21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 cze 2017, 19:32
Płeć:

Nierówność

Post autor: naimad21 »

Czy prawdziwa jest nierówność:
\((|x_1+y_1|^{ \frac{1}{2} }+|x_2+y_2|^{ \frac{1}{2} })^2 \le (|x_1|^{ \frac{1}{2} }+|x_2|^{ \frac{1}{2} })^2+(|y_1|^{ \frac{1}{2} }+|y_2|^{ \frac{1}{2} })^2\)
Z góry dziękuje za pomoc!
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Ta nie jest prawdziwa ale pradziwa jest nierówność \((|x_1+y_1|^{ \frac{1}{2} }+|x_2+y_2|^{ \frac{1}{2} })^2 \ge (|x_1|^{ \frac{1}{2} }+|x_2|^{ \frac{1}{2} })^2+(|y_1|^{ \frac{1}{2} }+|y_2|^{ \frac{1}{2} })^2\)
Oczywiście dla nieujemnych \(x_1,x_2,y_1,y_2\)
ODPOWIEDZ