Rozwiąż wyrażenie w danym przedziale

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ken65x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 22 mar 2017, 17:46
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Rozwiąż wyrażenie w danym przedziale

Post autor: ken65x »

Rozwiąż wyrażenie \(|2 \sqrt{3} -x|-|x- \sqrt{3} |\ \ dla \ \ x \in (2,3) \\

A. \sqrt{3} \ \ \ B.3 \sqrt{3} \ \ \ C.-2x \ \ \ D.3 \sqrt{3} -2x\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż wyrażenie w danym przedziale

Post autor: kerajs »

założenie: \(x \in (2,3)\)
\(|2 \sqrt{3} -x|-|x- \sqrt{3} |=2 \sqrt{3} -x-(x- \sqrt{3})=3 \sqrt{3}-2x\)

Edit.
Dopisałem brakujące 2x. Sorry.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2017, 13:42 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż wyrażenie w danym przedziale

Post autor: kerajs »

założenie: \(x \in (2,3)\)
\(\sqrt{3}<2\\
2 \sqrt{3}>3 \\\)

\(|2 \sqrt{3} -x|-|x- \sqrt{3} |=2 \sqrt{3} -x-(x- \sqrt{3})=3 \sqrt{3}-2x\)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2017, 13:41 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
ken65x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 22 mar 2017, 17:46
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż wyrażenie w danym przedziale

Post autor: ken65x »

kerajs pisze:założenie: \(x \in (2,3)\)
\(\sqrt{3}<2\\
2 \sqrt{3}>3 \\\)

\(|2 \sqrt{3} -x|-|x- \sqrt{3} |=2 \sqrt{3} -x-(x- \sqrt{3})=3 \sqrt{3}\)
Powinno być D :(
ODPOWIEDZ